Film / seriál

Promluv na mě, a uříznu si prst!

Víly z Inisherinu – drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Víly z Inisherinu jsou jedním z nejlepších filmů posledních let. Úchvatným způsobem sledují konec letitého přátelství dvou mužů na odlehlém ostrově.

Taková nespravedlnost, jaká se odehrála loni na Oscarech, snad nemá ve světě filmu obdoby. Snímek režiséra a scenáristy Martina McDonagha, který krátce předtím na jejich britské obdobě, cenách BAFTA, získal čtyři ceny z deseti nominací, šel do boje o hlasy americké Akademie s devíti nominacemi. Zlatou sošku nakonec nezískal žádnou. Že se to stává? Ne u filmu, který byl v daném roce lepší než všechny ostatní!

Loňskou slepotu Oscarů podtrhují kromě cen od britské Akademie dvě ocenění z festivalu v Benátkách, tři Zlaté glóby a řada dalších. Přitom už po pár minutách je jasné, čím jsou Víly z Inisherinu mimořádné. Chytrým a neotřelým příběhem, vybroušenými dialogy, strhujícími hereckými výkony, magickou krásou místa, na němž se odehrávají, parádní kamerou, hudebním doprovodem.

S přátelstvím je konec

McDonagh se v příběhu vydává mezi hrstku obyvatel odlehlého ostrova západně od pobřeží Irska ve chvíli, kdy se kulturní samorost Colm rozhodne ukončit letité přátelství s hodným prosťáčkem Pádraicem. Už s ním nechce každý den vysedávat u piva a ztrácet čas tlacháním o ničem, už nechce být jen laskavým společníkem kamaráda. Láká ho skládat hudbu, zapsat se do dějin. Neboť „…hudba je věčná. Nikdo si nepamatuje někoho ze 17. století, protože byl laskavý, přesto si všichni pamatujeme hudbu z té doby, každý člověk zná jméno Mozart.“ (pokud jste se při zmíněném století chytili za hlavu, i Colma Pádraicova sestra upozorní, že žil o století později). Jenže Pádraic se s novým stavem nedokáže smířit, až mu Colm musí pohrozit: Pokud na mě promluvíš, pokaždé si za to uříznu prst...

Ty jsi mi nic neudělal. Prostě tě už nemám rád.
Colm

Oscary má

Britský dramatik a syn irských rodičů, Martin McDonagh, autor slavných divadelních her Kráska z Leenane, Osiřelý západ nebo Pan Polštář, napsal a natočil před Vílami z Inisherinu tři celovečerní snímky – V Bruggách (2008), Sedm psychopatů (2012) a Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017). Ten poslední má dva Oscary za herecké výkony, samotný McDonagh má doma také jednoho – za krátký film Šestiraňák (2004).

Ve Vílách chtěl netradičním způsobem zachytit smutek z rozchodu. „Obvykle nepíšu přímo z osobní zkušenosti. Sám jsem procházel něčím podobným ve svém romantickém vztahu, ale tady jsem věděl, že to bude o platonickém vztahu dvou mužů. Úplně prvním záměrem ale bylo zachytit smutek. Což obyčejně není to, co by po vás filmové studio chtělo. Ale dopadlo to dobře,“ řekl McDonagh filmovému časopisu Backstage.

Nevím, co přijde

Do hlavních rolí obsadil staré známé – dvojice Colin Farrell a Brendan Gleeson zářila už v jeho zábavném krimithrilleru V Bruggách, Farrell si zahrál i v Psychopatech. Brendana Gleesona proslavil zejména Pošuk Moody v Harrym Potterovi. McDonagh přiznal, že kromě obsazení, vágní představy o postavách a úvodním prohlášení „Prostě tě už nemám rád“ neměl na začátku opojného příběhu nic. „Mně připadá vzrušující nevědět, co přijde. I hrozba Colma, že si usekne vlastní prsty, přišla až v den jejího psaní. Ale když se něco takového objeví, dá vám to tolik dramatických možností! Když ta výhrůžka padla, věděl jsem, že všechny prsty nepřežijí. Bylo jen otázkou, kolik jich nakonec ztratíme,“ vysvětlil scenárista a režisér.

Colin Farrell (48)

Narodil se posledního května roku 1976 jako Colin James Farrell v irském Castleknocku. Zprvu to u něj vypadalo na fotbalovou kariéru, ale nakonec dostalo přednost herectví. V půlce devadesátých let se objevil v seriálu Pie in the Sky a ve filmu Frankie hvězdář, průlom přišel v roce 2000 v Schumacherově válečném Táboru tygrů. A pak už následovaly trháky jako Telefonní budka, Minority Report, Hartova válka, Miami Vice, V Bruggách a spousta dalších, stal se hvězdou druhé řady Temného případu. Naposledy zaujal v předloňském Batmanovi či v aktuálním seriálu Sugar. Za výkon ve Vílách z Inisherinu získal Zlatý glóbus i cenu z festivalu v Benátkách.

Víly z Inisherinu

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,1 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 20th Century Studios and TCG Entertainment Finance LLC.

Režie Martin McDonagh

Obsazení Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Gary Lydon, David Pearse, Bríd Ní Neachtain

Délka 109 min.

Rok 2022

HBO pondělí 15. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC