Film / seriál

Potterovskou hůlku vystřídaly pistole

Zabiják proti své vůli – akční komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox HD na skylink Live TV Sledovat

Takovou jízdu Daniel Radcliffe nezažil ani coby Harry Potter. Gang vyvrhelů ho krutým způsobem donutí ve streamovaném přenosu bojovat o život.

Harryho Pottera mu ještě pár let nikdo neodpáře, na to je jeho tvář příliš ikonická. Nicméně filmy jako Zabiják proti své vůli dávají na pohádkovou sérii zapomenout o poznání rychleji – zběsilá jízda, uprostřed které se tady Radcliffe ocitá, nedává čas vzpomínat, jak hlavní hrdina ve filmu začínal.

Mezi maniaky

A hrdina, to jeho Miles Lee Harris, je. Jenže u klávesnice počítače, jejímž prostřednictvím svoje hrdinství v podobě trolení a provokativních komentářů troubí do světa. Jenže kdo hada škádlí… Jeho slovní střílení si nenechá líbit šéf Skizemu – zločineckého uskupení, které pořádá a přes internet vysílá zápasy na život a na smrt, jichž se účastní vyvrhelové, kriminálníci a maniaci. Ostatně i tento šéf, který s kumpány jednoho dne vtrhne k Harrisovi do bytu, je slušná zrůda, pro kterou je zabíjení denním chlebem.

Vestavěné pistole

Milese se ovšem zbavit nechce, alespoň ne hned. Využije ho do své krvelačné hry, jejíž dosavadní neporazitelnou hvězdou je smrtící dívka Nix, která soupeře kosí jako houby po dešti. Jejím soupeřem je tedy nyní nezkušený nýmand Miles, který se po návštěvě drsňáků probere s napevno připevněnými pistolemi ke svým dlaním. Což sice vyvolává trýznivé pocity při vykonávání potřeby nebo při práci s mobilem, ale do hry, v níž jde po chvilce o holý život, se to i přes zničené ruce docela hodí. Je ovšem otázkou, zda se i tak Milesovi podaří vymyslet plán, jak z této bezvýchodné situace najít cestičku ven.

Budeš tady brečet jako malá fňukna, nebo jdeme pár hajzlům rozstřílet ksichty?
Nix

Drsná ironie

Zabiják proti své vůli je i po pěti letech od svého vzniku vtipnou satirou na trendy současného online světa, s poukazem na internetovou anonymitu a závislost na násilí. S podobně ironickým pohledem na společnost, pro kterou je virtuální svět důležitější než ten skutečný, si už v minulosti pohrály filmy jako Běžící muž (1987) nebo Truman Show (1998), Zabiják proti své vůli na ně úspěšným, ač poněkud svéráznějším a drsnějším způsobem navazuje.

Rozhodla strana 10

Pro Daniela Radcliffa je Zabiják proti své vůli dalším důkazem, že svoji filmovou kariéru myslí vážně a chce postupně šuplík se jménem Harry Potter krok po kroku uzavřít. V rozhovorech k filmu opakovaně zdůrazňoval, že ho na projektu přitahovala jeho absurdita a zároveň možnost zahrát si v akční komedii. „Když jsem si přečetl scénář, okamžitě mě zaujal. A definitivně mě přesvědčila stránka 10, kde si Miles uvědomuje, že má pistole napevno připevněné k rukám. A pak následuje řada scén, kde se snaží obléct, vyjít z bytu, dojít si na záchod… V tu chvíli jsem věděl, že to chci dělat,“ prohlásil pro Entertainment Weekly.

Zábavný, šílený akční film

Radcliffe si také pochvaloval spolupráci s režisérem: „Jason má jedinečnou, brilantní vizi, jak by měl film vypadat a jaký by měl mít tón. Mám rád práci s režiséry, kteří zároveň píší scénáře, protože často mají jasnou představu o tom, jak má celý film fungovat.“

Navzdory tomu, že film obsahuje mnoho přestřelek a krvavých scén, Radcliffe zdůraznil, že není třeba se ho v tomto ohledu bát, stačí mít potřebný nadhled a smysl pro ironii. „Je to prostě zábavný, šílený akční film,“ prohlásil.

Daniel Radcliffe

Narodil se v červenci 1989 v Londýně a stal se jedním z nejznámějších britských herců, především díky ztvárnění role Harryho Pottera v osmi filmech natočených podle knih J. K. Rowlingové. Hereckou kariéru začal již jako dítě, debutoval v televizním filmu David Copperfield (1999). Pottera natáčel od roku 2001 dalších deset let. Poté si zahrál v řadě dalších snímků, třeba hororu Žena v černém (2012), biografickém dramatu Zbav se svých miláčků (2013) nebo thrilleru Imperium (2016). Žije s americkou herečkou Erin Darke, se kterou loni přivítali na svět syna.

Zabiják proti své vůli

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Jason Lei Howden

Obsazení Daniel Radcliffe, Samara Weaving, Natasha Liu Bordizzo, Rhys Darby, Ned Dennehy, Grant Bowler, Joe Witkowski

Délka 95 min.

Rok 2019

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC