Film / seriál

Nouzový východ

Nouzový východ – romantické drama
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na skylink Live TV Sledovat

Rodinné drama režiséra Sama Mendese a Kate Winslet a Leonardo DiCaprio jako manželský pár, který se snaží naplnit svůj americký sen.


Drama Nouzový východ přináší další pohled na rodinné vztahy v Americe padesátých let minulého století. V době, kdy lidé žili a chtěli žít svůj „americký“ sen. Prototypem dokonalého manželství byla mladá rodina žijící v domě někde na předměstí, kde byly striktně rozdělené role obou manželů. Muž zabezpečoval rodinu a žena se starala o rodinné zázemí.

Samozřejmě to nefungovalo všude a ani nemohlo. Každý člověk je přeci jen individualita se svými představami a plány. Nicméně scénář s touto tematikou se zhmotnil v mnoha úspěšných filmech. Vzpomeňme Kočku na rozpálené plechové střeše nebo Kramerová vs. Kramer, či hit Válka Roseových s Kathleen Turner a Michaelem Douglasem. A v neposlední řadě pěti Oscary ověnčenou (včetně nejlepšího filmu a režie) Americkou krásu s Kevinem Spaceym a Annette Bening v hlavních rolích. V roce 1999 ji natočil britský divadelní režisér Sam Mendes. Úspěch filmu ho katapultoval mezi top režiséry a začal jeho skvělou kariéru. A možná i to byl jeden z důvodů, proč se Mendes téměř po deseti letech k této látce vrátil právě ve snímku Nouzový východ.

Americká krása v padesátých letech

Předlohou k filmu byl stejnojmenný román spisovatele Richarda Yatese, který je srovnáván s Ernestem Hemingwayem či Francisem Scottem Fitzgeraldem. Velký úspěch u čtenářů zaznamenal už v roce 1961, kdy byl poprvé vydán. Mendes věřil v jeho silný příběh a do hlavních rolí obsadil Leonarda DiCapria a Kate Winslet. Dvojici, která si silným a romantickým dramatem již jednou prošla. A to v jednom ze zásadních snímků světové kinematografie, ve filmu Titanic. Osvědčilo se. Oba protagonisté si v Nouzovém východu zahráli mladý pár, který žije na předměstí a z pohledu, minimálně jejich sousedů, splňuje pravidla amerického snu. Nicméně Frank a April Wheelerovi to vidí jinak. Samozřejmě vše začíná vekou láskou, ale režisér skvěle vystavěl vývoj jejich společného života a nechá diváka sledovat jejich proměnu během těchto let. April totiž nechce být vzornou ženou v domácnosti, ale její ideál je být herečkou. A tak se snaží přemluvit Franka, aby se odstěhovali do Paříže, kde si myslí, že může uspět v této umělecké branži. Frankovi se ale nechce, svou práci nesnáší a kompenzuje to rostoucí láskou k alkoholu a vnadám své kolegyně z práce. Jejich vztah i celé manželství postupně začíná zamrzat a zvrátit to může jen radikální řešení z obou stran. Jenže najít sílu vše změnit se v jejich případě zdá být neuskutečnitelné.

Podívej se, jací jsme. Jsme jako ostatní. Propadli jsme té stejné směšné deziluzi.
April Frankovi o jejich životě na předměstí


Nepřekonatelní Leo a Kate

Pokud se někdy říká, že film stojí na hlavních hrdinech, tak tady to platí několikanásobně. Výkony, které podávají DiCaprio a Winslet jsou obdivuhodné. Dá se říci, že se filmem společně prohádají, aby vytvořili obraz amerického snu se špatným koncem. Oba ho sice žijí, ale oba jím pohrdají. Způsob, jakým oba zvládli své role, je dokonalý. Rozpor jejich života a jejich představ je až hmatatelně bolestivý. Mendesův film jede ve středním tempu a jde do hloubky. Je z něj jasně patrné, že děj se nemusí nutně odehrávat v Americe, ale kdekoliv na světě a komukoliv. V jakékoliv době.

Sam Mendes (59)

Sam Mendes se po studiích na Univerzitě v Cambridge nejprve věnoval divadlu. Poté natočil dva filmy, ale mezi režisérskou elitu ho dostal snímek Americká krása, za který dostal, mimo jiné, Oscara za nejlepší režii. Následovaly další úspěšné filmy jako Cesta do zatracení s Tomem Hanksem nebo Mariňák. Střihnul si také dvě bondovky – Skyfall a Spectre. Jeho zatím posledním filmem je Říše světla z roku 2022.

Nouzový východ

Film / seriál
Hodnocení FDB 74 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Stars

Režie Sam Mendes

Obsazení Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Ryan Simpkins, Ty Simpkins, Kathy Bates, Kristen Connolly, Kathryn Hahn

Délka 120 min.

Rok 2008

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC