Film / seriál

Jestřábi a jejich kolosální průšvih

Černý jestřáb sestřelen – válečné drama
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Jediná zajímavá věc zůstala po zpackané misi spojenců v somálském Mogadišu před jedenatřiceti lety – film hvězdného režiséra Ridleyho Scotta.

Jsou filmy, které byly natočeny před drahnými lety, ale jsou tak mimořádné, že by klidně mohly mít letošní známku výroby. A jsou režiséři, kteří takové příběhy uměli a umí točit. Černý jestřáb sestřelen je jedním z nich. A jeho autor Ridley Scott jakbysmet, vždyť jeho Vetřelec dodnes děsí, Blade Runner fascinuje, Gladiátor rozechvívá mužská a Dobrý ročník ženská srdce.

A Černý jestřáb sestřelen? Ten bez příkras vypráví o černé můře spojenecké armády z října roku 1993, kdy se její jednotky vydaly do srdce somálského Mogadiša, aby zatkly klíčového muže, místního diktátora Mohameda Farraha Aidida. Muže, který svůj vliv pečetil hladověním obyvatel a blokováním dodávek potravin v rámci pomoci OSN.

Do města jsou vyslány obrněné vozy, helikoptéry i obrněné vrtulníky Black Hawk, narazí však na silný odpor somálských radikálů. Těm se podaří dva Black Hawky sestřelit a spojence sevřít pod neutuchající palbou a výraznou početní převahou. Ať zkušení, či zelenáči, každý z nich brzy ví, že nastal boj o holý život a že se jich řada z útrob zašlých uliček Mogadiša už nikdy nevrátí.

Ve své době, v roce 2001, působil film jako zjevení, a dodnes si nezadá s největšími válečnými trháky. Ridley Scott se vrhl do akce jako buldok, který bez příkras vykresluje válečnou vřavu. Od chvíle, kdy vojáci odstartují na misi, film letí zběsilým tempem, udržuje si napětí a, tady pozor, není pro slabší povahy. Ale to platí o každé válce…

Snímek, který se zapsal do filmových dějin zlatým písmem, pomohl s kariérou i chlapcům z jeho první linie, mezi nimiž byli Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore nebo Eric Bana.

Při kvalitě a náročnosti snímku je takřka neuvěřitelné, že ho Scott natočil v souběhu se svými dalšími dvěma filmy – Hannibalem a oscarovým Gladiátorem. „Pomohly mi vodka, martini…,“ smál se režisér v rozhovoru pro BBC. „Ale ne, je to všechno o materiálu, který k vám přichází. Když si něco přečtete a přepadne vás vnitřní, niterná potřeba. A vy najednou víte, co s tím máte udělat. Je to čistě emocionální reakce,“ zdůvodnil, proč do všech tří filmů v průběhu jednoho roku nakonec šel. A všechny tři mu daly za pravdu.

Černý jestřáb sestřelen

Film / seriál
Hodnocení FDB 85,5 % Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie Ridley Scott

Obsazení Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard

Délka 131 min.

Rok 2001

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC