Film / seriál

Homolkovi dnešní doby? Hádkovi!

Hádkovi – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox HD na skylink Live TV Sledovat

V hustém proudu nových českých komedií se občas objeví ta, která z něho vybočí – je originální, opravdu vtipná, dobře zahraná. A Hádkovi přesně takovou komedií jsou.

Když se před dvanácti lety dali dohromady herečka Sandra Nováková a režisér Vojtěch Moravec, vznikl nejen partnerský a již dva roky svatbou posvěcený vztah, ale také zajímavý autorský tandem, alespoň pokud jde o filmy. Ty mají Nováková s Moravcem zatím na kontě dva a oba se povedly.

Bitva o byt

Zatímco komedii Matky o životních peripetiích čtveřice kamarádek psala Nováková ještě s kolegyní Vandou Zaplatílkovou a Moravec ji pak zrežíroval, k Hádkovým zasedla už s ním. A z jejich společného pera vzešla působivá konverzační komedie plná skvělých hlášek, absurdních dialogů a parádních hereckých výkonů. Stačil jim k tomu třípokojový byt v pražském Hloubětíně, v němž se potkávají dva bratři se svými ženami. Byt patří jejich dědovi, s nímž to v nemocnici nevypadá dobře, a tak je, alespoň podle obou dam, nejvyšší čas si byt přeměřit a zaujmout pozice před jeho porcováním. Oba páry doufaly, že se bytem proženou inkognito, už jen proto, že Silva (Sandra Nováková) s Terezou (Jitka Čvančarová) se nesnášejí, ale nakonec dorazily několik minut po sobě. A jakmile stanou tváří v tvář, začíná moderní variace na absurdní komedie Miloše Formana, Papouškovy filmy o rodině Homolkových či konverzační lahůdky Woodyho Allena.

To je na tom papírku, kterej ty nemáš a máváš tady s ním.
Sandra Nováková coby Silva

Zašlými tapetami polepené stěny bytu jsou svědkem koktejlu vzájemného osočování, lhaní a podvádění, obviňování, výsměchu a nespolečenského kličkování, které vedou k řadě velmi vtipných situací. Zvlášť, když oba bratři (Jakub Prachař a Hynek Čermák) jsou ukázkoví podpantofláci, Silva nezná význam zhruba třetiny slov, která používá, což jí ovšem nebrání neustále kádrovat promluvy svého muže, a rozložitá Tereza jedná jako rozený generál.

Trochu je to o nás

„Postavy se navzájem milují a současně se nemohou vystát. Diváci budou mít chuť většinu postav uškrtit a některé hned potom obejmout,“ říká režisér Vojtěch Moravec. „Především by ale Hádkovi měli diváky pobavit,“ dodává. Zatímco impulsem ke zmíněným Matkám byly pro Sandru Novákovou zkušenosti z mateřství, podnětem pro Hádkovy bylo jejich vlastní dohadování. „Trošku je to i film o nás, samozřejmě,“ přiznávají s nadhledem herečka s režisérem. „Téma partnerských a rodinných hádek je ale samo o sobě nevyčerpatelnou studnicí komických situací. Příběh o rozhádané rodině může znít jako horor, my jsme ale hledali právě tu směšnou stránku hádajících a náramně jsme se u toho bavili. Některé hádky rozehráli na zkouškách dokonce sami herci a řadu nápadů jsme museli nakonec škrtat. A i u toho jsme se pohádali… trošku,“ vyprávějí se smíchem autoři scénáře. „Každý z nás někoho takového v rodině má, kdo se vždy chce o něčem hádat. A všichni tak nějak věříme a doufáme, že to nejsme my,“ dodává Sandra Nováková.

Není to jen fraška

Ale Hádkovi nejsou jen filmem o hádání, jak hezky shrnuje představitel jedné z hlavních rolí Hynek Čermák: „Přečetl jsem si scénář a líbil se mi. Není to jen fraška o rodině, kde se všichni hádají. Baví mě na tom, že by se film dal sestříhat jako komedie, ale dal by se z toho sestříhat i nějaký umělecký černobílý film, který bude hodně smutný. Ta vícevrstevnatost scénáře mě přesvědčila, abych roli vzal,“ říká oblíbený herec.

 Sandra Nováková (42)

Pražská rodačka v dětství zpívala v Dismanově rozhlasovém souboru, vystupovala v reklamách, v osmi hrála v seriálu Správná šestka. Vystudovala Pražskou konzervatoř, poté hostovala v řadě pražských divadel. S bratrem (celkem má tři starší bratry) Adamem Novákem si zahrála v seriálu Bylo nás pět, později ve filmech Pusinky či Protektor. Dobře ji známe z televizních seriálů Ordinace v růžové zahradě, Modrý kód, Pod hladinou nebo Na vlnách Jadranu. Výrazné role si zahrála i ve dvou filmech, k nimž napsala scénář – Matky a Hádkovi.

Hádkovi

Film / seriál
Hodnocení FDB 54,3 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Vojtěch Moravec

Obsazení Sandra Nováková, Jakub Prachař, Jitka Čadek Čvančarová, Hynek Čermák, Ondřej Pavelka, Lucie Polišenská

Délka 98 min.

Rok 2022

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC