Film / seriál

Furiosa: Sága Šíleného Maxe


Furiosa: Sága Šíleného Maxe – akční thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Tvůrce dnes již legendární série o Šíleném Maxovi a zakladatel postapokalyptického žánru režisér George Miller přichází s pátým pokračováním.

První příběh Šíleného Maxe mohli diváci vidět v roce 1979, kde si postavu Maxe Rockatanského zahrál Mel Gibson a svou kariéru tím posunul hodně vysoko. Gibson si zahrál i v dalších dvou pokračováních (Šílený Max 2: Bojovník silnic a Šílený Max 3: Dóm hromů).  Štafetu pak ve čtyřce Šílený Max: Zběsilá cesta převzal Tom Hardy. A čtvrtý díl je důležitý i pro díl pátý, protože pětka s názvem Furiosa: Sága Šíleného Maxe je takovým vedlejším prequelem právě pro číslo čtyři.

Vypráví příběh Furiosy, kterou si ve čtyřce zahrála Charlize Theron. Je to vlastně první snímek z celé série, který se nevěnuje Šílenému Maxovi, jako takovému. Je to příběh o původu postavy Furiosy, kterou zde ztvárnily Anya Taylor-Joy a Alyla Browne.

Film se odehrává zhruba dvacet let před událostmi z dílu Zběsilá cesta a sleduje život hlavní hrdinky od jejího únosu silami vojevůdce Dementa až po její vzestup do hodnosti Imperátora. Že to nebude mít jednoduché, je prostě dané.

Vrací se staří známí

Všech pět pokračování má jednoho velmi důležitého spojovatele a tím je režisér George Miller. Ano, Šílený Max je jeho dítětem, nicméně na svém kontě má další skvělé kousky jako černou komedii Čarodějky z Eastwicku s Jackem Nicholsonem nebo rodinné filmy Happy Feet 1 a 2. Miller původně zamýšlel natočit Furiosu souběžně se Zběsilou cestou, ale v tu dobu se nemohl dohodnout na vývoji filmu s Warner Bros. Pictures, coby distributorem, a zrovna také zuřila i válka o platy. Takže ze záměru sešlo. Natáčení se nakonec rozjelo v roce 2022, točilo se v Austrálii od června do října. Jako mladou Furiosu angažoval Miller Alylu Browne, se kterou měl již pracovní zkušenost ze snímku Tři tisíce let touhy. Dospělou Furiosu si zahrála Anya Taylor-Joy u nás dobře známá ze seriálů Gangy z Birminghamu nebo Dámský gambit.

Ostatně Anya Taylor-Joy byla velice potěšená, když jí byla nabídnuta role Furiosy, protože jak řekla pro CNN: „Viděla jsem Charlize hrát Furiosu ve Zběsilé cestě a byla jsem z ní nadšená. Takže si umíte představit, jak jsem byla nadšená já, když mi to nabídli.“ S Charlize jsme si vyměnily několik emailů a potkali se na Oscarech. Je milá, laskavá a cool. Ještě jsem ani nečetla scénář a už jsem věděla, jaká ta postava bude, a to díky Charlize a jejímu ztvárnění.“

Miller najal i herce, kteří prošli čtvrtým pokračováním, a tak například Tom Burke hraje pretoriána Jacka, vojenského velitele, který se spřátelí s Furiosou. Zůstávají i další. John Howard, Nathan Jones či Angus Sampson si dokonce zahrají ty samé postavy jako v předchozím dílu. Ale vrátili se i lidé z filmařské profese jako producent Doug Mitchell, skadatel Tom Holkenborg nebo kostýmní návrhářka Jenny Beavan.

Mou matku, mé dětství… chci to všechno zpátky!
Furiosa

Pár čísel na závěr

Furiosa: Sága Šíleného Maxe měla premiéru na 77. filmovém festivalu v Cannes 15. května 2024. V Austrálii byla uvedena do kin 23. května 2024 a ve Spojených státech následující den. Film získal pozitivní recenze od kritiků a vydělal 172,8 milionu dolarů. Samozřejmě otázkou bylo, zda je to díl poslední, ale George Miller ji záhy vyřešil, když oznámil, že se chystá šesté pokračování v hlavní roli s Tomem Hardym. Nic více konkrétního, ale příslib tu je.

Anya Taylor-Joy

Anya Taylor-Joy je americká herečka a modelka (28). Od roku 2012 se začala objevovat v menších televizních rolích, například v seriálech Endeavour a Atlantida nebo v televizním filmu Cesta Vikingů. Průlomovým se pro její kariéru stal však až rok 2015, kdy ji režisér Robert Eggers obsadil do historického hororu Čarodějnice, v němž ztvárnila hlavní roli Thomasin. Hrála ve filmech jako Mladí a neklidní, Seveřan nebo Amsterdam a v seriálech Gangy z Birminghamu nebo Dámský gambit. 

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,7 % Hodnocení redakce
Foto © 2024 WARNER BROS. ENT. ALL RIGHTS RESERVED

Režie George Miller

Obsazení Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Angus Sampson, Tom Burke, Nathan Jones, Alyla Browne, Lachy Hulme

Délka 148 min.

Rok 2024

HBO pondělí 23. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC