Film / seriál

Freaks Out 

Freaks Out – fantasy drama

Píše se rok 1943. Evropu pustoší nacisti a zuří druhá světová válka. V Římě vystupuje cirkus Mezzapiotta, který vlastní žid jménem Israel.

Už z nadpisu je jasné, že tento historicko-fantaskní válečný film italského režiséra Gabriela Mainettiho nebude procházkou růžovým sadem. Již samotný mix válečného konfliktu a prostředí cirkusového umění vyvolává těžce popsatelný smutný pocit.

Jako tři mušketýři

Cirkus Mezzapiotta zdaleka není jen obyčejný cirkus. Vystupují v něm doslova čtyři šílenci. Matilde, dívka, která vyrábí elektřinu a každého, kdo se jí dotkne, zabíjí elektrickým proudem. Cencio, albínský chlapec, který dokáže ovládat veškerý hmyz. Fulvio, „člověk-šelma“ trpící hypertrichózou, a proto je pokrytý vlasy od hlavy až k patě, obdařený nadlidskou silou. A nakonec Mario, trpaslík s lehkou mentální retardací a schopností manipulovat s kovovými předměty. Cirkusu šéfuje žid jménem Israel, který se považuje za otce této nesourodé skupiny. Zhoršení válečného konfliktu ohrožuje přežití cirkusu, a tak Israel navrhuje, aby se všichni čtyři pokusili odcestovat do Ameriky. Fulvio na druhou stranu navrhuje, aby si našli práci v prestižním berlínském Zircusu, přepychové show pořádané nacisty, kteří obsadili Řím. Zircus je ve skutečnosti říší Franze, německého pianisty se šesti prsty na každé ruce, který má jasnovidné schopnosti. Měl předtuchu Hitlerovy sebevraždy a příchodu čtyř bytostí s nadlidskými schopnostmi, které by mohly zachránit osud Třetí říše. Z tohoto důvodu vytvořil Zircus, aby shromáždil všechny šílence v oblasti, kteří podstupují krutá mučení ve snaze identifikovat zachránce.

To není dar… to je prokletí.
Matilde o svých schopnostech

Mezitím Israel přesvědčí čtyři podivíny k cestě do Ameriky, ale zmocní se jejich úspor a zmizí. Matilde jediná věří v jeho nevinu a odchází ho hledat, zatímco tři zbývající nastoupí do Zircusu. Tady se jich zmocní Franz, mimochodem skvěle tuto roli zahrál německý herec Franz Rogowski, a podrobí je nelidskému mučení. Matilde se mezitím dozví, jaký je pravý účel Zircusu, a vydá se své přátele zachránit. Jenže cesta k vítězství ještě dlouho nebude jednoduchá…

Slovo režiséra

Je nutno říci, že v době natáčení se jednalo teprve o druhý film italského režiséra Gabriela Mainettiho. Tento dnes osmačtyřicetiletý režisér, producent, hudební skladatel, a především herec vystudoval filmovou historii a kritiku na univerzitě v Římě a kurzy režie, scenáristiky a kamery na Tisch School of the Arts v New Yorku. Jako režisér začínal krátkými hranými snímky, jeho debut Basette (2008) i následující Tiger Boy (2012) byly uvedeny na mnoha festivalech krátkometrážní tvorby a získaly tam významná ocenění.

Jeho prvním celovečerním filmem byl snímek Říkali mi Džigu, který ocenila kritika i diváci. O Freaks Out říká: „Vycházeli jsme z výzvy zasadit na pozadí nejtemnější epizody 20. století film, který by byl zároveň dobrodružným příběhem, a v neposlední řadě úvahou o rozmanitosti na pozadí událostí. Abychom to dokázali, přistoupili jsme k okupovanému městu Řím v roce 1943 s citem a respektem, ale zároveň jsme dali průchod naší fantazii. A tak se zrodili naši čtyři blázni, jedineční a neopakovatelní jedinci, protagonisté příběhu, který je větší než oni sami.“

Původně měl jít snímek do kin v říjnu roku 2022, ale kvůli covidové vlně musela být premiéra odložena téměř přesně o rok. Na 78. filmovém festivalu v Benátkách získal cenu Leoncino d'Oro a cenu diváků VriendenLoterij na 51. ročníku filmového festivalu v Rotterdamu.

Franz Rogowski (* 2. února 1986)

Německý herec známý díky mezinárodně úspěšnému filmu Victoria (2015). Tento německý thriller je jedním z mála celovečerních filmů natočených v jediném souvislém záběru a získal mimo jiné Stříbrného medvěda za mimořádný umělecký přínos kinematografii. Rogowski se stal mezinárodně známým svým výkonem ve filmu Tranzit (2018). Vynesl mu nominaci na cenu Florida Film Critics Circle Award.

Freaks Out

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Gabriele Mainetti

Obsazení Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini, Giorgio Tirabassi, Max Mazzotta, Franz Rogowski

Délka 141 min.

Rok 2020

Cinemax2 středa 23. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC