Film / seriál

Film, který vám bude chutnat


Menu – americký hororový thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Ralph Fiennes jako geniální šéfkuchař v americkém komediálním thrilleru s prvky hororu nabízí degustační menu a netradiční doprovodný program.


Dalo by se říci, že základem příběhu je již několikrát použitý scénář. Uzavřené místo, určitý počet lidí s různými charakterovými vlastnostmi, kteří se znají i neznají, a silná osobnost, u níž si do poslední chvíle nejste jisti, zda je kladná, nebo ne. A pomalu se rozvíjející děj, který určitě není v tom duchu, jak jste předpokládali. Ale pokaždé to diváky přitáhne k obrazovkám. Stejně jako u filmu Menu režiséra Marka Myloda.

Oscarový herec Ralph Fiennes, který zde ztvárnil postavu světoznámého šéfkuchaře Juliana Slowika opět dokazuje, že jeho herecký rejstřík je hodně široký a je schopen geniálně ztvárnit nacistického důstojníka Amona Goetha v Schindlerově seznamu, stejně jako tajemného muže v Anglickém pacientovi nebo pana Gustava v Grandhotelu Budapešť. A mezitím si střihnout role ve třech bondovkách (Skyfall, Spectre, Není čas zemřít) a také si zahrát a sám sebe režírovat v životopisném filmu Bílá vrána. A nezapomeňme na lorda Voldemorta v Harrym Potterovi. Krátký výčet, ale bohatě stačí, abychom věděli, s kým máme tu čest.

Není menu jako menu

Ale držme se příběhu. Na pobřežní tichomořský ostrov, kde má Slowik svou vyhlášenou restauraci Hawthorn, se blíží skupina lidí. Lidí, pro které 1250 dolarů za degustační menu neznamená nic. Nejbohatší smetánka. Bankéři, zaměstnanci technologické firmy, starší bohatý pár, food kritička, šéfredaktor časopisu, slavná filmová hvězda středního věku zažívající své vyhoření, jeho asistentka a pár Margot a Tyler. Kromě Margot mají všichni hodně společného. Snobismus, pokrytectví, tučná konta, povrchnost a spoustu špatných vlastností. A o toto všechno se je chystá šílený šéfkuchař připravit. Doslova je obnažit před sebe samými. Přichystal pro ně speciální menu. Je velmi poučné vidět, jak se jeden před druhým nechtějí shodit, a tak, když je jim naservírován kámen s bylinkami, berou to jako vrchol gastronomie a odborně o tom debatují. Nicméně drsný šéfkuchař jim nařídí vychutnat si každé sousto, o každém chodu přemýšlet a vzít si z něj ponaučení. Metaforicky jim tak předkládá jejich vlastnosti a hříchy. Během večera pak začíná atmosféra houstnout, jak dochází k odhalení tajemství jednotlivých hostů. Tlak ze strany Slowika sílí, dojde i na násilné události a všem zúčastněným je jasné, že večeře bude mít grandiózní finále, které ale nechtějí zažít.

To, co se odehrává v této místnosti se nedá srovnat s tím, co se odehraje venku.
Julian Slowik

Výjimka potvrzuje pravidlo

Jak jsme řekli, výjimkou v sestavě hostů je Margot, hraje ji Anya Taylor-Joy. Neměla být původně přítomna, zaskočila totiž za bývalou přítelkyni Tylera (Nicholas Hoult), která mu dala košem chvíli před návštěvou restaurace. A právě ona je ten rušivý prvek, který se brání zaběhlým konvencím a do společenského levelu všech dalších vůbec nezapadá. Ke svému štěstí. Sám Slowik je z její přítomnosti nešťastný, protože musí improvizovat. Večeře byla totiž naplánována pro přesně vybrané společenství. Ale ze své cesty neustoupí a svůj plán provede. Je zajímavé sledovat jednotlivé aktéry, jejich obnažení. Finále můžeme brát jako Slowikovu vlastní pomstu za to, že musel opustit své životní i kuchařské ideály.

Snímek Menu vám naservíruje mnoho chutí – černý humor, pohrdání, sebestřednost, povrchnost, smutek, hororové prvky, úsměvné situace a herecký koncert jednotlivých osob. Skvělé menu, kterého se nepřejíte.

Ralph Fiennes (61)

Je anglický divadelní a filmový herec. Vystudoval Akademii dramatických umění, v roce 1987 byl přijat do britského Národního divadla. O rok později se stal členem Royal Shakespeare Company. Jeho role nacistického pohlavára ve Spielbergově filmu Schindlerův seznam, za kterou dostal Oscara, ho katapultovala mezi přední filmové herce. Výčet jeho filmových rolí je dlouhý, zahrál si, mimo jiné, ve filmech Anglický pacient, Červený drak, Krásná pokojská, V Bruggách, Předčítač, Kingsman: První mise a dalších. 

Menu

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,7 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 20th Century Studios and TSG Entertainment Finance LLC.

Režie Mark Mylod

Obsazení Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, John Leguizamo, Janet McTeer, Aimee Carrero, Arturo Castro

Délka 106 min.

Rok 2022

HBO sobota 29. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC