Film / seriál

Dcera národa, seriálový trumf podzimu

Dcera národa – dramatická minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na skylink Live TV Sledovat

Konečně seriál světového střihu, se skvělým hereckým obsazením, dechberoucí výpravou a moderně pojatým historickým tématem. Taková je Dcera národa!

Zapíše se do dějin domácího televizního vysílání už jen tím, že jde o první původní český seriál pod taktovkou CANAL+. V záloze toho má Dcera národa ale mnohem víc.

Tvůrci zvolili atraktivní, televizně opomíjené, přitom zajímavé období národního obrození. Na pozadí devatenáctého století, kdy se v našich končinách formoval moderní český národ, sledují osud dvacetileté Zdeňky Havlíčkové, jediného a v sedmi letech osiřelého potomka Karla Havlíčka Borovského a zároveň dívky, která se měla stát jeho odkazem, mravní ikonou národa. I proto dostala titul Dcera národa a také byla vyhlášena sbírková loterie, která se jí postarala o výživné a věno. Jenže když se Zdeňka zamiluje, s nalinkovaným životem se smířit nehodlá!

„Zdeňka je velmi chytrá, vtipná a charismatická dívka, která si chce naplno užívat mládí. Souhlasí s návrhem obrozenců – a proč taky ne? Působí to bezvadně. A co dalšího řeší člověk ve 20 letech? Samozřejmě lásku. Zamiluje se do mladého Poláka, který slouží v rakousko-uherské armádě. To se obrozencům ani trochu nelíbí, a tak začíná zápas o Zdeňčinu svobodu,“ přibližuje hlavní linku seriálu jeho spolurežisérka Cristina Groșan. A její kolega Matěj Chlupáček, který je vedle režie i producentem, ji doplňuje: „V centru dění je náctiletá holka, která touží po svobodě a lásce, ale okolnosti na ni tlačí ze všech stran. Je to příběh o svobodě, ale schéma je jako teenagerovská komedie z americké střední školy. Jen místo přísných rodičů jsou tady národní obrozenci, kteří Zdeňce brání v rozletu.“

Groșan, která si odvezla za svůj film Běžná selhání cenu z festivalu v Benátkách a Chlupáček, jenž má Českého lva za seriál Zrádci a nedávno upoutal snímkem Úsvit, chtěli Dceři národa dát punc světového seriálu. „Snažili jsme se pro zpracování historické látky vytvořit svět, který tady zatím nebyl, i když v zahraničí je to už zvykem. Holky pijí brčkem, občas použijí současný jazyk, anglicismy, i obrozenci mluví současným jazykem… Chtěli jsme, aby to bylo živé,“ prozrazuje Matěj Chlupáček.

Seriál se zároveň může pochlubit bohatou dobovou výpravou s působivými kostýmy, ale i mimořádným hereckým obsazením. Po boku mladé herečky Antonie Formanové si zde zahráli Vladimír Javorský, Jan Vlasák, Leoš Noha nebo Robert Mikluš, po letech se v charakterní roli objeví i Jiří Langmajer.

Dcera národa

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto CANAL+ Action

Režie

Matěj Chlupáček, Cristina Groșan

Obsazení Antonie Formanová, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Vladimír Javorský, Robert Mikluš, Ladislav Hampl, Igor Chmela, Jana Stryková a další

Délka 6 x 30 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC